KORVATUNTURIN VÄKI

joulupukki

hiutale2

Joulupukki asuu Kaukana pohjoisessa Suomessa Napapiirin tuntumassa Korvatunturilla yhdessä tonttujen, porojen ja Joulumuorin kanssa. Ystävällisen näköisen tuuheapartaisen Joulupukin odotus aiheuttaa kaikissa iloista jännitystä ja kohtaaminen iloisen mielen.

Joulupukki on niin vanha, ettei hän aina itsekään muista ikäänsä. Tuskin kellään tontullakaan on iästä ihan tarkkaa tietoa, ja eihän sillä toisaalta ole mitään väliäkään. Vanhan oloinen, mutta ajaton ja ystävällinen Joulupukki on kaikkien maailman ihmisten tuntema ja rakastama joulumielen tuoja ilman henkilöllisyyskorttiakin.

pukki_kuvitus5
joulumuori-2021

joulumuori

hiutale2

Viisas ja lempeä Joulumuori on yhtä sydämellinen ja ystävällinen kuin Joulupukkikin. Joulumuori pysyttelee enimmäkseen Joulupukin salaisessa piilopaikassa Korvatunturilla ja huolehtii talosta sekä tontuista, auttaen samalla Joulupukkia jouluvalmisteluissa.

Joulumuorilla on kaunis lauluääni. Hän osaa myös soittaa monia instrumentteja. Harvinaisina luppohetkinään muori kaivaa kutimet piirongin laatikosta ja neuloo villasukkia niin tontuille kuin Joulupukillekin.

palle-poro

hiutale2

Palle on Joulupukin luottoporo. Kun jouluaattona on kiire, Palle ennättää Joulupukin kanssa maailman joka kolkkaan. Pallen lempiruokaa ovat omenat. Palle osaa piirtää sarvillaan kauniita kuvioita lumihankeen. Palle on myös musikaalinen ja tanssii mielellään joululaulujen tahdissa. Kaulassa Pallella on iso helkkyvä kello.

Poro on muuten peuran sukuinen tuntureilla laiduntava puolivilli kotieläin. Et ehkä tiennyt, että kaikki porot ovat luonnostaan lentokykyisiä. Vaan eivätpä tiedä porot itsekään. Korvatunturin porokouluttajien suurin haaste onkin saada poro itse oivaltamaan lentotaitonsa. Lentotaidon opettaminen on yksi Korvatunturin tarkimmin varjeltuja salaisuuksia. Koulutustekniikka kulkee perimätietona pelkästään kuiskaamalla.

poro

tontut

hiutale2

Tontut ovat Joulupukin uskollisia ja luotettavia apulaisia, joiden tehtävänä on tietenkin lasten lahjatoiveiden selvittäminen ja lahjojen tekeminen. Tontut myös auttavat Joulupukkia lahjojen toimittamisessa maailman eri kolkkiin. Tontut asuvat Joulupukin, Joulumuorin ja porojen sekä muiden metsän eläinten kanssa Korvatunturilla Suomen Lapissa. Tonttuja voi usein varsinkin joulunaikaan nähdä ja tavata melkein missä tahansa.

Tontut ovat erikoistuneet erilaisiin töihin; lahjatontut tekevät joululahjoja, postitontut huolehtivat Joulupukin postitoimistosta ja sen laajasta kirjeenvaihdosta, keittiötontut auttavat ruoanlaitossa, karkkitontut tekevät joulukarkkeja, porotontut hoitavat poroja, kalastajatontut kalastavat. marjatontut marjastavat, puurotontut tekevät joulupuuron, tietokonetontut hoitavat nykyaikaista tiedonvälitystä, puhelintontut vastaavat puhelimeen, nukketontut tekevät nukkeja, kutojatontut kutovat kauniita sukkia ja lapasia jne. jne. Tonttuja on siis joka lähtöön.

tuomo300px

Tuomo

Lue lisää

157-vuotias parraton tonttu. Tuomo on kovin nuori tontuksi, ihan lapsenkengissä vielä, taikka töppösissä oikeastaan. Tuomo ei ole syönyt tuttia enää ainakaan sataan vuoteen! Hän osaa tehdä voltin loikkiessaan katolta nietokseen. Tuomo Ihailee Joulupukkia yli kaiken.

oula

Oula

Lue lisää

193-vuotias parrakas ja nuhainen tonttu. Oula on työteliäs mutta tarvittaessa leikkiin ja peuhaamiseen helposti innostuva tonttu. Oula pitää kelkkailusta, lumenluonnista ja lumikasoihin hyppimisestä. Hän opettelee kitaransoittoa ja rakastaa Joulumuorin mustaa kahvia.

saihky

Säihky

Lue lisää

111-vuotias vaaleanpunahiuksinen Säihky on todellinen ilopilleri, joka saa kaikki hyvälle tuulelle. Tanssi ja laulu kuuluvat Säihkyn lempitouhuihin. Hän osaa soittaa kulkushameella useita lauluja samalla tanssien. Säihky pitää kaikesta missä on värejä ja raitoja. He ovat Palle poron kanssa usein hippasilla.

hopero

Höperö

Lue lisää

Höperö on erityisen tunnettu myös hajamielisyydestä. Höperötonttu viettää Joulua varmuuden vuoksi joka kuukauden 24. päivä, ettei se vaan pääse unohtumaan. Hän on 350 vuotias ja tonttuammtiltaan kirjuri. Hän kerää partapampuloita eri väreinä ja pitää niillä huolen partansa oikenlaisista laineista. Höperö syö mielellään Riisipuuroa vaikka joka päivä löytääkseen mantelin, koska hän ei muista mantelia koskaan löytäneensä.

kaiku300px

Kaiku

Lue lisää

Kaiku-tonttu ymmärtää eläinten puhetta. Eläimet ovat tonttujen apureita, ja Kaiku kääntää eläinten puhetta muille tontuille. Kaiku pystyy muuttamaan myös tonttuja eläimiksi, mutta vain yhden kerrallaan.

kaamos300px

Kaamos

Lue lisää

Metallimusiikin suuri fani Kaamos-tonttu saa inspiraatiota musiikkiinsa suomen luonnosta ja vuodenaikojen vaihtelusta. Kaamoksen ensimmäinen hitti, Swallow the Norhern Light, oli Korvatunturin hittilistan kärjessä 24 viikkoa! Kaamoksen harrastuksiin kuuluu myös leipominen.

patrick300px

Patrick

Lue lisää

Numerolla 11 pelaava Patrick-tonttu rakastaa jääkiekon lisäksi myös muita talvilajeja. Hän rakastaa eläimiä, ja harjoittelee juoksukilpailuun voittaakseen koiransa 100 metrin juoksussa.

edison300px

Edison

Lue lisää

Edison-tonttu kantaa aina tietokonetta repussaan, sillä hän on vastuussa Korvatunturin IT-asioista. Edisonin esikuva on Linus Torvalds, Linuxin keksijä. Hän kehittelee myös omaa tietokonesovellustaan, jonka nimi on Korvapuusti maidolla.

tuutio300

Tuutio

Lue lisää

Tuomas Torventöräys, kutsumanimeltään Tuutio. Tuutiolla on ikää 107. Hänen tuttu hokemansa on ”Taas on kaiken maailman tonttuja liikenteessä”. Korvatunturi on perinteikästä seutua, jossa reet kulkevat hangessa revontulien loimotessa. Hiljaista ja rauhalllista. Näin on aina ollut ja se on hyvä. Rakkaus autoihin vei Tuution kuitenkin Korvatunturilta kaupunkiin. Hän yhdisti autoharrastuksen tonttujen pettämättömään suuntavaistoon ja ryhtyi taksinkuljettajaksi. Ai mitenkö hän ylettyy auton polkimille? Tuutiolla on varta vasten suunnitellut vauhtiraidoin koristellut puujalat, jotka hän sai suurnikkaritontulta joululahjaksi.

pauligelf300

Papu

Lue lisää

Suomessa juodaan rutkasti kahvia. Itse asiassa maailman eniten. Ja iso siivu maamme kahvinkulutuksesta nojaa yksillä, melko pienikokoisilla harteilla. Ne kuuluvat tontulle nimeltä Paavali Nokipannunpoika Gaffebaus – tuttavallisemmin Papu. Hänen tunnetuin hokemansa on ”Joulu valkeana ja kahvi mustana”.

Papu on Korvatunturin virallinen kahvitonttu ja asiassaan varsinainen entusiasti. Hän on virittänyt kaikki tonttuaistinsa täydellisen joulukahvin kehittelyyn. Oikeaa reseptiä on hiottu nyt 147 vuoden ajan ja kahvia on tullut samalla juotua yhden keskisuuren metsälammen verran.

Papu tontun ykkösasiakas on itse Joulupukki, jolle kaadetaan joka aamu höyryävä kupponen suoraan Paulin perinteisestä kuparipannusta. Tänään vuorossa oli sekoitus numero 3008, jossa mukana ripaus jäkälää. Emme vielä tiedä mitä siitä pidettiin.

conductorelf300

Konrad

Lue lisää

Olet ehkä huomannut, että monissa junanvaunuissa on seinässä tai katossa pieniä luukkuja, joiden taakse ei tavallinen matkustaja koskaan pääse kurkistamaan. Niistä pääsee junatonttujen salaisille huoltoreiteille.

On näet niin, että jokaisen junan henkilökuntaan kuuluu kolmesta viiteen ihka oikeaa tonttua. Heidän vastuullaan on muun muassa juna-aikataulujen tarkistaminen tähtikarttojen avulla, torkkuvien matkalaisten herättäminen oikealla pysäkillä sekä eläinmatkustajista huolehtiminen.

Junatontut elävät kulkurinelämää. Kaikista vanhin junatonttu, legendaarinen Konrad ”Konnari”, joka on matkustanut ihan jokaisen pätkän Suomen 6000 kilometrin rataverkosta. Konnarin lempireitti on Oulu–Rovaniemi, etenkin talvisina pakkasöinä ja ruskan aikaan. Konradin suosikkihokema on ”No nyt on asiat raiteillaan”

matkustajatonttu-1

Veikka

Lue lisää

Veikka on tonttu, johon useimmat meistä ovat tietämättään törmänneet jossain päin maailmaa. Hän on alati reissussa, mutta hänen päivettyneitä kasvojaan peittävät usein kiikarit, aurinkolippa, laskettelulasit tai joulunpunaisesta huovasta askarreltu unimaski. Veikan voi silti tunnistaa poikkeuksellisesta seikkailumielestä ja siitä että hän osaa veikata kaikkien matkatoveriensa lempilomakohteet – joskus jopa oikein!

Veikka on kiertänyt maailman sata ja yksi kertaa, ja hänen kameransa muistikortille on ikuistettu tuhat ja yksi nähtävyyttä aina Eiffelin tornista Kheopsin kuuluisaan kalkkikivikuuseen asti. Suosikkikohteekseen hän kuitenkin mainitsee Joulusaaren, joka irtautui Korvatunturista mannerlaattojen liikahdellessa kauan, kauan sitten. Saarella on yhä voimissaan pieni mutta sisukas porokanta, ja trooppisten tunturien rinteillä kasvatetaan joulupuurossaki käytettyjä erikoismanteleita. Niitä Veikka tuo aina tuliaisiksi Korvatunturille palatessaan.

aamu

Aamu

Lue lisää

Aamu oli lohduttamassa ihmisiä ja vähentämässä lentopelkoa ensimmäisen kerran jo vuonna 1909 kun nuo taivaan suuret jättiläiset, ilmalaivat mahdollistivat taivaalla linnun lailla lentämisen. Aamu on ihmisrakas ja aseman ihmisvilinää rakastava tonttu, jonka voi bongata parhaiten lempipaikastaan tuloaulasta, jossa kyyneleet kihoavat edelleen hänen silmiinsä joka kerta, kun hän pääsee todistamaan isovanhempien ja lastenlasten tunteikasta jälleennäkemistä joulun alla. Päivät asemalla kuluvat kiireisesti, Aamu kipittää radiopuhelin taskussa kiinnittelemässä irronneita matkalaukkutagejä. Joulun alla Aamu tykkää avustaa itse Joulupukkia viime hetken lahjojen valitsemisessa ja paketoinnissa. Yöaikaan asemalla on seesteisempään ja tällöin Aamu partioi terminaaleissa peitellen nukkuvia reppureissaajia ja herättelen unenpöppöröisiä matkustajia jatkolennolleen.

lampertti

Lampertti

Lue lisää

Hymyile aina, kun astut laivaan, sillä niin tekee myös laivatonttu Lampertti! Merimatkailu saa hänen silmänsä kirkastumaan kuin jouluaaton odotus, sillä iloisesti tyrskyävät aallot kuljettavat tonttua uskomattomiin seikkailuihin. Lampertti on kastanut hiippahattunsa Punaiseenmereen, ankkuroinut aluksensa tarunhohtoisen Atlantiksen satamaan ja kadonnut pari kertaa paatteineen Bermudan kolmioon.

Lampertin lempipuuhaa on myös polskuttelu joulupallomeressä – toki uimarenkaan, räpylöiden ja parhaan ystävänsä, Harri Hylkeen, kera. Aava ulappa, lokkien riemukkaat rääkäisyt  ja pieniä takkupyörteitä partaan puhaltava merituuli saavat Lampertin aina huokaisemaan onnesta, sillä meri on hänen kotinsa ja seikkailut hänen kutsumuksensa.

fredrik2

Fredrik

Lue lisää

Porvoonjokivarsi on ikivanhaa asutusaluetta. Useamman satavuotta sitten eräs kauppalaiva seilasi pientä jokea pitkin ja sen kyydissä oli  laivatonttu nimeltänsä Fredrik Flodbåt. Fredrik on kiintynyt kotikaupunkiinsa Porvooseen ja sen sydämellisiin, ystävällisiin asukkaisiin, joita hän tykkääkin leikkisästi kiusotella aina silloin tai jopa tällöin. Hänen paras kaverinsa on Tuomiokirkon naakka. Naakan kellotornissa sijaitsevasta kodista näkee kaupungin kaikki kolkat, piilot ja tapahtumat. Tontun esikuva on itse Runebergin perhe. Hänen mielestä on upeaa, että Porvoossa on asunut perhe, jonka luomat sanat ja taide ovat jääneet elämään kaikkien sydämiin. Esikuvallaan uskollisena pitää hän silmälaseja nenällään, vaikkei niitä tarkkanäköisenä tarvitsekaan.

Tonttu viettää paljon aikaa luonnossa ja tälle entiselle jokivarsia kolunneelle tontulle Pellingin saaristo on maailman kaunein paikka.

ensio

Ensio

Lue lisää

Ensio ”helppinen” kultasydäminen kaveri joka ei seiso tumput suorana vaan pystyssä kun apua tarvitaan. Olipa kyseessä sitten joulupukin kurkkuun juuttunut manteli tai muu humanitäärinen kriisi, kelpo veikkomme on innokkaana paikalla ensiapurinkka selässään valmiina pelastamaan päivän. Mukanaan pelastusreissuilla ympäri maailman, hänellä on uskollinen alaskanmalamuutti Nöpö, jonka tarkalle kuonolle ja lumilapion kokoisille tassuille on käyttöä varsinkin kun etsitään kadonneita laskijoita lumen alta.

Epäitsekkäänä tonttuna hän haluaa laittaa aina hyvän kiertoon ja siksi hän onkin perustanut Pikku-Apurin Ensiapukoulun, jossa opetetaan maailman lapsille tuiki tärkeitä jokatytön ja -pojan ensiaputaitoja. Haavan puhdistuksen ja laastarinlaiton lisäksi kursseja löytyy kaikenlaiseen hyvän tekemiseen naapurin lumenluonnista yksinäisten mummujen kahvitukseen.

T

ontut elävät ihmisiä monin verroin pidempään. Siitä johtuen aikuisuus saavutetaan 200-vuotiaana, ja vauvaikä kestää yleensä 20 vuotta. Siinä tulee koeteltua isi- ja äititonttujen pinnaakin aivan eri tavalla.

Vauva-aikana normaali tonttu nimittäin siinä jokeltelun lomassa kuluttaa loppuun 180 tuttia, vaatii 21 000 vaipan vaihtoa, itkee 10 miljoonaa kertaa, valvottaa 6 200 yötä ja syö 15 miljoonaa purnukkaa riisipuuroa ja luumukiisseliä.

Toisaalta tonttuvauva joutuu itse kestämään noin 27 600 leikkimielistä posken nipistystä ja 19 000 sinne päin lallateltua joululaulua Korvatunturin tonttumuoreilta. Eli ei se ihan helppoa ole niilläkään.

vauva
niila

Niila-pentu

hiutale2

Iloinen ja leikkisä koiranpentu, jonka paras kaveri on Palle-poro. Nappisilmäinen Nilla nukkuu mieluiten lämpimän lieden vieressä. Kaulassa Nillalla on kulkunen. Nillasta lumi on ihan parasta!

lumiukko1

lumiukko

hiutale2

Maailman pienin lumiukko rakennettiin Korvatunturilla. Tonttuverstaan pienoismalliosaston päänikkari Hjalmar Metriparta rakensi sen pinoamalla kolme lumihiutaletta erikoisvalmisteisten absoluuttiseen nollapisteeseen jäähdytettyjen pinsettien avulla.